Jalkapallokulttuuri ja sen kannattajat

Eri urheilulajien taloudellinen, yhteiskunnallinen ja sosiaalinen merkitys niin kansallisesti kuin yhteiskunnallisestikin on lähes hämmentävän suuri. Urheilu on viihdettä mutta totisinta totta eri lajien faneille. Jalkapallokulttuuri on parhaimpia esimerkkejä yhden urheilulajin ympärille kehittyneestä mittavasta kokonaisuudesta, jonka vaikutukset levittäytyvät laajasti yksilötasolta kokonaisten valtioiden identiteettiin ja toimeentuloon. Niinpä kyse onkin aivan muusta kuin pelkästä pallon potkimisesta.Menestyessään jalkapallojoukkueet kasvavat harrastusseuroista liikeyrityksiksi. Nimekkäät pelaajat saavuttavat palvotun urheilutähden statuksen, joka tuo mukanaan vastuuta, sillä nuorilla lajin kannattajilla on tarve nostaa ihailemansa urheilijat roolimalleikseen. Varsinaisissa jalkapallomaissa kuten Brasiliassa menestys esimerkiksi Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n operoimissa MM-kisoissa on valtiollinen juhlan aihe. Jalkapalloilu on tällaisissa maissa osa kansallista identiteettiä samaan tapaan kuin jääkiekkoilu Suomessa. Teppo Airaksisen ohjaama dokumentti Jalkapallomaa FC Lahden kannattajista tituleeraa Suomen myös palloiluvaltioksi.

Pukeutumisen merkitys jalkapallokulttuurissa

Jalkapallokannattajien keskuudessa kannatuskulttuuri tunnetusti vaihtelee rauhanomaisesta fanituksesta ääriliikkeisiin. Erityisesti Iso-Britannia on niittänyt kyseenalaista mainetta jalkapallohuliganismin kehtona, mutta lieveilmiöitä esiintyy kaikkialla siellä missä jalkapalloiluakin. Alan kannattajia yhdistävät laji- ja seurauskollisuuden lisäksi jossain määrin käytös sekä pukeutumistyyli. Jokainen lajin kannattaja noudattaa tietysti omaa linjaustaan faniutensa suhteen, joten yleistäminen ei tässäkään asiassa toimi.Jalkapalloilun kannattajakulttuurin sisällä on kehittynyt erilaisia alakulttuureja, kuten minkä tahansa lajin kulttuurille on tyypillistä. Urheilukannattajienkin kulttuurisuuntaukset vaikuttavat yllättäviin asioihin, kuten pukeutumiseen. Esimerkiksi casuals-ilmiö kehittyi 1980-luvulla, kun ulkomaille suuntautuvilla kisareissuilla mellakoivat jalkapallofanit pyrkivät pukeutumisellaan sulautumaan paikallisiin jalkapallofaneihin poliisin huomiota välttääkseen.Tietyt vaatemerkit nousevat ajoittain jalkapallokannattajien suosimiksi, joten merkkitietoisuus leimaa lajin kannattajuutta. Oman suosikkijoukkueen väreihin ja virallisiin fanivaatteisiin pukeutuminen on urheilulajien innokkaimmille aktiiviseuraajille edelleen helpoin ja mieluisinkin keino julistaa uskollisuutta omalle suosikkijoukkueelleen. Suomalaiset futis- ja lätkäfanit löytävät kaiken fanittamiseen tarvitsemansa helpoiten fanituotteita myyvistä laajan valikoiman verkkokaupoista, kuten Supportersplace.

Kannattajien vaikutus poliittisiin päätöksiin

Jalkapallon kannattajat järjestäytyvät myös poliittisessa mielessä lajin etua ajaakseen. UEFA:n vaatimusten mukaisesti ja suomalaisten jalkapalloilun kannattajien myötävaikutuksella nousi Veritas-Stadionille päätykatsomo Kupittaalla järjestettyjä vuoden 2009 naisten jalkapalloilun EM-kisoja varten. Pääkatsomon myötä Kupittaan jalkapallostadionin Olympiakatsomon sulkeminen yleisöltä vuoden 2014 Veikkausliigan peleissä herätti keskustelua mielipidepalstoilla.