Més que un club – FC Barcelona on enemmän kuin jalkapalloseura

Enemmän kuin seura – Futbol Club Barcelona eli arkikielessä Barça on yksi maailman tunnetuimmista jalkapalloseuroista sekä maailman neljänneksi arvokkain urheiluseura 3,6 miljardin dollarin valuaatiolla, mutta myös historiallisesti Espanjan katalaaniväestön oma ylpeydenaihe jalkapalloviheriöillä. Ikuisten verivihollisten FC Barcelonan ja Real Madridin väliset kohtaamiset, “El Clásicot”, keräävät maailmanlaajuista huomiota vuodesta toiseen, ja draamalta harvoin vältytään.

Historia

Seuran perusti vuonna 1899 sveitsiläinen liikemies Joan Gamber, intohimoinen urheilumies. Espanjan sisällissodan aikana seura keräsi kansallista huomiota katalonialaisen nationalismin symbolina, ja Espanjan diktaattori Franco käytti arkkivihollista Real Madridia jopa omiin poliittisiin propagandatarkoituksiinsa. 1950-luvulta lähtien FC Barcelona on dominoinut Espanjan ja Euroopan jalkapallokenttiä yhdessä Real Madridin kanssa, ja Barcelonan dynastiajoukkueissa on vilissyt jalkapallomaailman kärkinimiä.Ensimmäinen Barçan dynastiajakso sijoittuu vuosille 1950–1961, jolloin László Kubalan johdolla saavutettiin 4 liigamestaruutta ja 5 kansallista cupmestaruutta. Seuraavat menestyskaudet seuraan toi hollantilaisvirtuoosi Johan Cruijiff, ensin pelaajana 1973–1978 ja sitten valmentajana 1990–1994. 2000-luvulla Barçan suuria tähtiä ovat olleet muun muassa brassilegenda Ronaldinho, seuraikoni Xavi sekä maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi useaan otteeseen valittu Lionel Messi.

Fanikulttuuria ja symboliikkaa

Seura pelaa ottelunsa Barcelonan legendaarisella Camp Nou -stadionilla, jonne mahtuu kevyet 100 000 katsojaa. Tunnelma Barçan otteluissa on korvia huumaava, ja ihmismassasta vilisee sinivioletti kannattajan vaatetus niin kauas kuin silmä siintää. Camp Nou on myös suosittu turistikohde, ja todellisen jalkapallofanin kannattaakin ehdottomasti sisällyttää Barcelonan-matkaansa pyhiinvaellus Camp Noulle Barçan otteluun.Katalaanien itsenäisyyspyrkimykset heijastuvat yhä fanikulttuuriin. Kotiottelun pelikellon lyödessä 17 minuuttia ja 14 sekuntia kannattavat fanit ryhtyvät laulamaan: “In, inde, independència!” Kyseinen huudahdus juontaa juurensa vuoteen 1714, jolloin Barcelona joutui antautumaan espanjalaispiirittäjille ja Katalonia joutui Espanjan kuningas Filip V:n vallan alle. Joukkueen virallisena kannustuslauluna toimii vuonna 1974 kirjoitettu Cant del Barça (Barçan laulu).

Barçan fanit meillä ja maailmalla

FC Barcelonan faneja löytyy joka puolelta maapalloa, ymmärrettävästi, sillä pelaahan seurassa maailman parhaita jalkapalloilijoita jokaiselta mantereelta. Erinäisiä kannattajajärjestöjä on yli tuhat yksinään Espanjassa, ja maailmanlaajuisesti Barça-faniklubeihin kuuluu yli 150 000 kannattajaa. Suomessa Penya Barcelonista de Finlandia toimii virallisena yhdistyksenä kotimaisille Barçan faneille. Jäseniä yhdistyksellä on yli 200, ja kertaluonteinen jäsenmaksu on 20 euroa perhettä kohden.